บริการวิชาการ

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน(SIS)

เกี่ยวกับเรา

ศูนย์นวัตกรรม
และสังคมแห่งความยั่งยืน(SIS)

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน ส่งเสริมพัฒนาการ บูรณาการความรู้เชิงวิชาการ โดยเฉพาะด้านธุรกิจและธุรกิจระหว่างประเทศ เพื่อกระตุ้นให้เกิดความร่วมมือระหว่างหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น อันได้แก่ วิทยาลัยนานาชาติ และ อุทยานวิทยาศาสตร์ และความสัมพันธ์ระหว่างมหาวิทยาลัยขอนแก่นและหน่วยธุรกิจทั้งในระดับมหาวิทยาลัย ระดับชาติและระดับนานาชาติ อันจะกระตุ้นให้เกิดการพัฒนาผู้ประกอบการให้สนองตอบต่อทิศทางการพัฒนาประเทศ

a little effort towards saving the environment is better than no effort.

ขอบเขตการดําเนินงาน

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืนได้มีความร่วมมือกับหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น ได้แก่ วิทยาลัยนานาชาติและอุทยานวิทยาศาสตร์ภาคตะวันออกเฉียงเหนือ ในการส่งเสริม พัฒนา และบูรณาการความรู้เชิงวิชาการ โดยเฉพาะด้านธุรกิจในประเทศและระหว่างประเทศ อีกทั้งมุ่งสร้างความสัมพันธ์ที่ดีระหว่างมหาวิทยาลัยขอนแก่นและหน่วยธุรกิจทั้งในระดับมหาวิทยาลัย ระดับชาติและระดับนานาชาติ อันจะกระตุ้นให้เกิดการพัฒนาผู้ประกอบการเพื่อตอบสนองต่อทิศทางการพัฒนาประเทศ

กรอบนโยบายการดําเนินงาน

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน มุ่งส่งเสริมพัฒนาผู้ประกอบการสู่สากล ดําเนินการภายใต้ขอบเขตเชิงวิชาการโดยใช้องค์ความรู้สาขาธุรกิจอย่างบูรณาการเป็นหลัก และสร้างความร่วมมือกับหน่วยงานสาขาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีหรือสาขาวิชาอื่น เพื่อร่วมกันพัฒนาคุณภาพของผู้ประกอบการเป็นสําคัญ

เป้าหมายสําคัญ 3 ประการ

  1. การพัฒนาต่อยอดองค์ความรู้ทางวิชาการด้านธุรกิจเพื่อการพัฒนาประเทศและเสริมสร้างความเข้มแข็งทางระบบเศรษฐกิจสร้างสรรค์ในระดับท้องถิ่น ระดับชาติ และระดับนานาชาติ
  2. การพัฒนาองค์ความรู้เพื่อกำหนดแผนงาน โครงการ ที่จะพัฒนาทักษะในการดำเนินธุรกิจและทักษะในการนำเข้าและส่งออก อันเป็นปัจจัยสำคัญในการขับเคลื่อนยุทธศาสตร์ชาติและประเทศไทย 4.0
  3. การพัฒนาวิจัย นวัตกรรมและการสร้างมูลค่าเพิ่มของสินค้าและบริการที่นำไปสู่การเพิ่มขีดความสามารถในการแข่งขันของประเทศ

หน้าที่และความรับผิดชอบ

  1. สร้างและพัฒนาผู้ประกอบการผ่านองค์ความรู้ด้านธุรกิจ
  2. แสวงหาความร่วมมือทางวิชาการและความร่วมมือด้านวิจัยและการบริการวิชาการระหว่างหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น และภายนอกมหาวิทยาลัยขอนแก่น
  3. นําเสนอองค์ความรู้ด้านการวิจัยและบริการวิชาการแก่หน่วยงานภายนอกทั้งภาครัฐ และภาคเอกชน
  4. ให้คำปรึกษาหน่วยงานด้านธุรกิจทุกขนาด
  5. รับผิดชอบจัดทํารายงานข้อมูลพื้นฐาน และผลการดําเนินงานเมื่อสิ้นสุดปีงบประมาณ

เอกสารเผยแพร่งานวิจัย

Is a web-based Thai version of the work-related quality of work-life scale-2 a reasonable alternative to the paper-based version?

Unlocking the secrets of green semiotics: The revolutionary power of eco-symbols in transforming consumer perceptions and catalyzing behavioral shifts in emerging marketsUnlocking the secrets of green semiotics: The revolutionary power of eco-symbols in transforming consumer perceptions and catalyzing behavioral shifts in emerging markets

Sretthaplomacy: Thai Foreign Policy in the Age of Srettha and Beyond

Environmental messaging, corporate values, online engagement and purchase behavior: a study of green communications among eco-friendly coffee retailers

Young women’s sustainable fashion consumption in China: A qualitative study using the theory of planned behavior

A description of a new species of Mongolodiaptomus Kiefer, 1937 (Copepoda, Calanoida, Diaptomidae) from Thailand with an up-to-date key to the genus

Chapter 15: Advances in entrepreneurial orientation and firm performance in tourism: a bibliometric study

Enhancing Sustainable Food Innovation through Consumer Participatory Co-Creation: A Case Study on Plant-based Dietary Snack Bars in Thailand

Influential Factors Affecting the Intention to Utilize Advance Care Plans (ACPs) in Thailand and Indonesia

The role of smart governance in ensuring the success of smart cities: a case of Thailand

Engineered Biochar Derived From Grass Jelly Tree Waste

Revolutionizing waste management: Harnessing citizen-driven innovators through open innovation to enhance the 5Rs of circular economy

Influence of magnesium content and phosphoric acid treatment on cadmium adsorption onto sugarcane leaf biochar

A need analysis of English proficiency in engineering graduates: perspectives of the world’s leading companies in Thailand

From Linear to Circular Economy: Embracing Digital Innovations for Sustainable Agri-Food Waste Management among Farmers and Retailers

Factors affecting customer attitudes towards alternative cricket protein and the concept of novel products in China and Thailand

Iron/zinc Alginates as Vehicles for Food Fortification with Enhanced Stability in Polyphenol-Rich Foods

Conceptualising the effects of green supply chain on firms’ propensity for responsible waste disposal practices in emerging markets

The impact of citizen science on environmental attitudes, environmental knowledge, environmental awareness to pro–environmental citizenship behaviour

Lefebvre’s Spatial Ternary Theory in Regional Planning of Mulan Retirement Community

Eco-innovation policies for food waste management: A European Union-ASEAN comparison

Assessing the role of public policy in fostering global eco-innovation

Study on the influence of network live broadcasts on contemporary inland China

Chapter 14 – Bioresorbable polymers: Challenges and opportunities for development and applications of medical devices

Green Consumer Profiling and Online Shopping of Imperfect Foods: Extending UTAUT with Web-Based Label Quality for Misshapen Organic Produce

Two New Species of Elaphoidella (Copepoda, Harpacticoida) from Subterranean Waters in Northeast Thailand, with a Record of a Gynandromorphic Specimen and an Up-to-Date Key to Elaphoidella Species from Southeast Asia †

Rice Grains from A Slightly Saline Field Exhibited Unchanged Starch Physicochemical Properties but Enhanced Nutritional Values

Comparative quantitative trait loci analysis framework reveals relationships between salt stress responsive phenotypes and pathways

A new cyclopoid genus (Copepoda, Crustacea) from a deep aquifer in northeastern Thailand with comments on peculiar sampling sites and local fauna

Production of Biocalcium from Fermented Fish Bone Residue for Fish Emulsion Sausage Fortification

ทีมงานของเรา

ผศ.ดร. วุทิวัชฒ์ จิตจักร

ที่ปรึกษาโครงการ

ASST.PROF. SIRIMONBHORN THIPSINGH

PROJECT ADVISOR

Assoc. Prof. Dr. CHAVIS KETKAEW

PROJECT ADVISOR

รศ. ดร. ภาณินี นฤธาราดลย์

ผู้อำนวยการโครงการนวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน

Sasikorn Wongsaichia

RESEARCH ASSISTANT

Wutthita A. Srisathan

RESEARCH ASSISTANT

ศิรินภา พลศิริ

นักจัดการงานทั่วไป