บริการวิชาการ

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน(SIS)

เกี่ยวกับเรา

ศูนย์นวัตกรรม
และสังคมแห่งความยั่งยืน(SIS)

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน ส่งเสริมพัฒนาการ บูรณาการความรู้เชิงวิชาการ โดยเฉพาะด้านธุรกิจและธุรกิจระหว่างประเทศ เพื่อกระตุ้นให้เกิดความร่วมมือระหว่างหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น อันได้แก่ วิทยาลัยนานาชาติ และ อุทยานวิทยาศาสตร์ และความสัมพันธ์ระหว่างมหาวิทยาลัยขอนแก่นและหน่วยธุรกิจทั้งในระดับมหาวิทยาลัย ระดับชาติและระดับนานาชาติ อันจะกระตุ้นให้เกิดการพัฒนาผู้ประกอบการให้สนองตอบต่อทิศทางการพัฒนาประเทศ

a little effort towards saving the environment is better than no effort.

ขอบเขตการดําเนินงาน

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืนได้มีความร่วมมือกับหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น ได้แก่ วิทยาลัยนานาชาติและอุทยานวิทยาศาสตร์ภาคตะวันออกเฉียงเหนือ ในการส่งเสริม พัฒนา และบูรณาการความรู้เชิงวิชาการ โดยเฉพาะด้านธุรกิจในประเทศและระหว่างประเทศ อีกทั้งมุ่งสร้างความสัมพันธ์ที่ดีระหว่างมหาวิทยาลัยขอนแก่นและหน่วยธุรกิจทั้งในระดับมหาวิทยาลัย ระดับชาติและระดับนานาชาติ อันจะกระตุ้นให้เกิดการพัฒนาผู้ประกอบการเพื่อตอบสนองต่อทิศทางการพัฒนาประเทศ

กรอบนโยบายการดําเนินงาน

ศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน มุ่งส่งเสริมพัฒนาผู้ประกอบการสู่สากล ดําเนินการภายใต้ขอบเขตเชิงวิชาการโดยใช้องค์ความรู้สาขาธุรกิจอย่างบูรณาการเป็นหลัก และสร้างความร่วมมือกับหน่วยงานสาขาวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยีหรือสาขาวิชาอื่น เพื่อร่วมกันพัฒนาคุณภาพของผู้ประกอบการเป็นสําคัญ

เป้าหมายสําคัญ 3 ประการ

  1. การพัฒนาต่อยอดองค์ความรู้ทางวิชาการด้านธุรกิจเพื่อการพัฒนาประเทศและเสริมสร้างความเข้มแข็งทางระบบเศรษฐกิจสร้างสรรค์ในระดับท้องถิ่น ระดับชาติ และระดับนานาชาติ
  2. การพัฒนาองค์ความรู้เพื่อกำหนดแผนงาน โครงการ ที่จะพัฒนาทักษะในการดำเนินธุรกิจและทักษะในการนำเข้าและส่งออก อันเป็นปัจจัยสำคัญในการขับเคลื่อนยุทธศาสตร์ชาติและประเทศไทย 4.0
  3. การพัฒนาวิจัย นวัตกรรมและการสร้างมูลค่าเพิ่มของสินค้าและบริการที่นำไปสู่การเพิ่มขีดความสามารถในการแข่งขันของประเทศ

หน้าที่และความรับผิดชอบ

  1. สร้างและพัฒนาผู้ประกอบการผ่านองค์ความรู้ด้านธุรกิจ
  2. แสวงหาความร่วมมือทางวิชาการและความร่วมมือด้านวิจัยและการบริการวิชาการระหว่างหน่วยงานภายในมหาวิทยาลัยขอนแก่น และภายนอกมหาวิทยาลัยขอนแก่น
  3. นําเสนอองค์ความรู้ด้านการวิจัยและบริการวิชาการแก่หน่วยงานภายนอกทั้งภาครัฐ และภาคเอกชน
  4. ให้คำปรึกษาหน่วยงานด้านธุรกิจทุกขนาด
  5. รับผิดชอบจัดทํารายงานข้อมูลพื้นฐาน และผลการดําเนินงานเมื่อสิ้นสุดปีงบประมาณ

เอกสารเผยแพร่งานวิจัย

TQM and sustainable hospitality: unpacking the link between green culture, employee behavior, and hotel performance

The paradox of consumer-level open innovation collaborators in sustainable consumption transformatio

NMR-based metabolomics of Burkholderia pseudomallei biofilms and extracellular polymeric substance cultured in LB and MVBM media

Factors deterring the use of mobile payment among Generation Z

Transnational Migration and Social Integration of Chinese Educational Migrants in Chiang Mai under the New Media Era

Identifying a unique chromosomal pattern to predict the gemcitabine response in patients with cholangiocarcinoma

Enhancing Critical and Creative Thinking Capabilities in Pre-service Teacher Education: Digital Integration and Pedagogical Innovation in Thailand’s Next Normal Era

Examining Burnout Among Intern Physicians During the COVID-19 Pandemic: Insights and Solutions from Qualitative Research

Short-Term High Temperature Alters psbA Gene Expression and D1 Protein Related Photosystem II Function in Rice Seedlings

Structural equation model of sensory preferences, acceptance, and purchase intentions of a novel food product and their relationship to emotional responses: the case of an instant congee product mixed with cricket protein powder

Thailand’s BRICS move revisited

Surface modification of lignin-based activated carbon for enhanced hydrophobicity in oil-in-water emulsion separation, self-cleaning and antibacterial applications

Biodegradable Sheets from Dried Mycelia of Edible Mushrooms

Phosphorus recovery from animal manures through pyrolysis: phosphorus transformations, release mechanisms, and applications of manure biochars in agriculture

The interplay of social and intrapersonal factors in plant-based food consumption: a comprehensive analysis using the SOR, signaling and protection motivation theories

The art of dining: creative local restaurants as key drivers of tourist memorable experiences and well-being

The influence of carbon perception on sustainable behaviors: Tailoring sustainability strategies based on individuals’ levels of openness to green technology adoption

Open innovation’s effects on Indonesia’s digital health market and related societal issues

American Foreign Policy in Bite-Sized Chunk

Breaking barriers: examining the impact of language on employee-driven innovation in European multinational subsidiaries in Thailand

Digitalisation to zero-waste: the interplay of open eco-innovation and the circular economy in agricultural enterprises

Exploring the Influence of Green Message Framing on Perceptions of Motive, Warm Glow and Willingness to Pay Premium at Restaurants

Exploring moral hazard and adverse selection in the context of greenwashing and organic product consumption

Back to the table: how omnichannel social media marketing returns customers to restaurant locations

Unveiling the determinants of alternative payment adoption: exploring the factors shaping generation Z’s intentions in Thailand

Nutrient retention and availability of biochars prepared by co-pyrolysis of vinasse with sugarcane filter cake

Research on the Construction of Evaluation Criteria for Balanced Development of Compulsory Education Policy in China

Crafting Wonder: The Art of Jiuge in Picture Book Design for 10- to 12-Year-Old Children’s Mythological Exploration

The Influence of Passion and Grit on Organisational Citizenship Behaviour in the Educational Service Sector

Temperature-Dependent Phosphorus Speciation and Release from Magnesium-Rich Biochars

ทีมงานของเรา

ผศ.ดร. วุทิวัชฒ์ จิตจักร

ที่ปรึกษาโครงการ

ASST.PROF. SIRIMONBHORN THIPSINGH

PROJECT ADVISOR

Assoc. Prof. Dr. CHAVIS KETKAEW

PROJECT ADVISOR

รศ. ดร. ภาณินี นฤธาราดลย์

ผู้อำนวยการศูนย์นวัตกรรมและสังคมแห่งความยั่งยืน

Sasikorn Wongsaichia

RESEARCH ASSISTANT

ปัญญภาส ปุญะธนาสกุล

RESEARCH ASSISTANT

ศิรินภา พลศิริ

นักจัดการงานทั่วไป